Halve schoenmaten bestaan niet

Ik krijg heel vaak de vraag om een half maatje kleiner of groter. Dat is geen probleem, alleen ontstaat er verwarring als er geen 43.5 is, maar dat het dan direct een 44 is. Dus een hele maat groter. Dat is eigenlijk niet correct, want halve schoenmaten bestaan niet. Ten minste, niet in de Europese maatvoering waar eigenlijk iedereen het over heeft als ze schoenen bestellen. 

Halve schoenmaten bestaan niet?

Hoezo dat dan? Nou, het zit als volgt. De meeste schoenmerken op de Europese markt gebruiken eigenlijk de Engelse maatvoering (UK) of Amerikaanse maatvoering (US.) Die rekenen we om naar de Europese (EU) maatvoering, die jullie allemaal kennen. Hieronder zie je bijvoorbeeld de maattabel van Altra.

halve schoenmaten bestaan niet

Dus heb je het over US of UK maten, dan bestaan er gewoon halve maten. Echter rekenen we in Europa meestal alles om naar EU maten. En daar begint het gedoe. Iemand heeft ooit besloten het dan op halve of hele af te ronden. Daarmee is er eigenlijk zelden en maat 43.5. 

Hoe moet het dan? 2/3 maten! 

Er zijn enkele merken die het wat netter doen. Zo rekenen ze bij Salomon bijvoorbeeld met 2/3 maten. Als je het correct omrekent zit er over namelijk 2/3 maat tussen. De maattabel van Salomon hieronder is dus wat het eigenlijk zou moeten zijn. 

halve schoenmaten
Dus een maat 43 is in principe een maat 43 1/3 en daarmee is een 44 dus 2/3 maat kleiner en geen hele maat. Volg je het nog? 

Conclusie

De moraal van het verhaal? Past het net niet? Kies dan altijd de maat er direct boven of direct onder en let minder op het getal dat er staat. 
Halve matenSchoenmaten

Laat een reactie achter

All comments are moderated before being published